2024. április 27., Zita

Eger ügye

#városháza #közgyűlés #egri közgyűlés

Nem nyúlnak az óvodákhoz, de már csak erős idegzetűeknek ajánlják az egri közgyűlést

Kovács Dávid 2022.05.26. 19:51

Császár Zoltán korábban a bolíviai kakasviadalokhoz hasonlította a képviselőtestület működését, jellemzése még az országos sajtóba is eljutott. Ezúttal azt mondta: még egy gyilkossági ügy kihallgatása is kevesebb feszültséget okoz, mint az, ami az egri városházán történik.

 

Csütörtök reggel újabb estébe nyúló, maratoni közgyűlés vette kezdetét az egri városházán, még a visszanyírás után is negyven fölött maradt a megtárgyalni kívánt napirendi pontok száma. Ráadásul majdnem kereken két óra kellett ahhoz, hogy sor kerüljön az első napirendi pontra.

 

A napirendi pontok előtt Komlósi Csaba újra elővette az egykori Petró-villa (a volt tüdőgondozó) épületének helyi védelembe vételét, mint mondta, tavaly szeptember óta az ügy elakadt, a Klapka utcában omladozó, 1923-as épület jobb sorsra érdemes. A képviselő egyúttal azt is javasolta, hogy írják össze a megmentésre érdemes egri ingatlanokat. Mirkóczki Ádám mindkét felvetéssel egyetértett. 

 

Ezután a fideszes Juhász Ádám – szintén napirend előtt – szóba hozta az Egert elkerülő út és a lehetséges nyomvonalak ügyét, miután a körzetében többen is jelezték, hogy a belső nyomvonal a lakókörnyezetüket és az életminőségüket kedvezőtlenül érintené. Abban minden képviselő egyetértett, hogy meg kell hallgatni az egriek észrevételeit, a polgármester pedig arról beszélt: a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szakmai szempontok alapján a belső nyomvonalat preferálja, ő városvezetés azonban – noha érti a szakmai szempontokat – az egriek érdekeit, igényeit képviseli, ami pedig a külső nyomvonal. Kacsó János, Eger főépítésze hamarosan emlékeztetett: közösségi tervezés zajlik, az egrieknek lehetőségük van a nyomvonalakkal kapcsolatos véleményük kifejtésére, például online kérdőívben, de lesznek utcai kitelepülések, illetve további fórumok is.

 

Még el sem jutottunk az első napirendi pontig – de már így is lassan másfél órája ment az ülés –, amikor elhangzott a nap első nagy odamondása. Miután Oroján Sándor a városi fejlesztések megtorpanásáról és a városvezetés inkompetencijáról beszélt, Mirkóczki Ádám polgármester “tömény, gusztustalan, aljas hazudozásnak” nevezte a fideszes frakcióvezető közgyűlésbeli teljesítményét.

“Amikor az alkalmatlanság, a butaság, a rosszindulat a lelkesedéssel találkozik, akkor megkapjuk Oroján Sándort és előterjesztéseit.”

Hozzátette: “Az a hazudozás, amit előad, több mint félelmetes.”

 

“Csak az erős idegzetűek maradjanak bent!” – mondta székéből felpattanva Császár Zoltán, aki azt kifogásolta, hogy már lassan órák óta megy a közgyűlés, de még mindig nem sikerült eljutni az első napirendi pontig. “Merem azt állítani, hogy még egy gyilkossági ügy kihallgatása sem jelent ilyen stresszt, és nem tart ennyi ideig. Ebben biztos vagyok” – mondta.

 

“Önöknek nem ciki?” – kérdezte a Fidesz-frakciótól a polgármester Oroján előzőleg emlegetett hazugságaival kapcsolatban. Aztán hozzátette: “Sajnálom önöket.” Közben Minczér Gábor alpolgármester Startup Sanyiként kezdte emlegetni a fideszes frakcióvezetőt, bizonyára a korábbi cikkünk nyomán, amelyben Oroján Sándor startupos kalandozásáról írtunk.

 

Két óra elteltével, 11 óra 5 perckor sikerült eljutni az első napirendi pontig, amely Eger közbiztonságáról szólt. A rendőrség részéről Kovács József ezredes, kapitányságvezető ismertette: bűnügyi szempontból a város három legnagyobb problémáját a kábítószerek, a lopások és a rablások jelentik. Hozzátette: bár a lopások róják rájuk a legtöbb feladatot, rablások is akadnak, a kábítószerekkel kapcsolatban pedig főleg a terjesztőkre fókuszálnak.

 

Hamarosan Komlósi Csaba előterjesztése nyomán azt az igényt tárgyalták, hogy az önkormányzati biztosok számoljanak be a tevékenységükről. “Jelenleg az önkormányzati biztosi munka érdemi közgyűlési kontroll nélkül, a polgármester felé történő beszámolással folyik, egyes esetekben évek óta tartó megbízással. Indokoltnak tartom, hogy a biztosok egyértelműen meghatározott, és a biztos szaktudására, tapasztalataira alapozott feladatokra legyenek választva, határozott időre” – olvashattuk a rendelettervezetben.

 

Farkas Attila alpolgármester úgy értelmezte, hogy ez a törekvés Császár Zoltán és Földvári Győző önkormányzati biztosok leváltását szorgalmazza, Komlósi szerint azonban egyelőre szó sincs a jelenlegi biztosok leváltásáról, azt szeretnék rögzíteni, hogy a továbbiakban kinevezett biztosoknak milyen feladatai és kötelezettségei legyenek, egyúttal a díjazás felülvizsgálatát is javasolta.

 

Oroján arról beszélt, nem egészen érti, mi értelme van annak, hogy Császár Zoltán szépasszonyvölgyi biztos és képviselő is egyben, főleg úgy – állítja ő –, hogy a körzetben élők alig látják. “Normális dolog-e az, hogy van a Szépasszonyvölgynek egy képviselője, és kinevezzük biztosnak, hogy a Szépasszonyvölgy fejlesztésével foglalkozzon? Könyörgök, ő a képviselő, azért van ott!” – fakadt ki.

Császár Zoltán ezután szerényen csak “a cápa feldarabolásaként” értelmezte a helyzetet, majd felidézte, sorolni kezdte politikai pályája néhány ékkövét. A mi hazánkos Pápai Ákos hamarosan patetikusnak nevezte Császár politikai tevékenységéről szóló visszatekintését.

Mirkóczki Zita ezután jelezte: elismeri Császár Zoltán munkásságát, de ha az önkormányzati biztosok a polgármesternek be tudnak számolni a munkájukról, akkor ezt a közgyűlés felé is meg tudják tenni. Bódi Zsolt azt kérte, a képviselők emailben kapják meg a beszámolókat. Az előterjesztést 10 igen, 6 nem, illetve 1 tartózkodás mellett megszavazták, vagyis a biztosoknak mostantól rendszeresen számot kell majd adniuk az eredményeikről.

 

A Média Eger és az Agria Film 2022-es módosított üzleti tervéről szóló napirendi pont jó apropó volt arra, hogy a polgármester felemlegesse a februári közgyűlésen történteket, amikor “a szörnykoalíció szétbombázta a költségvetést”. Az Agria Film ügyvezetőjének üzleti tervében szereplő “Mikulás nélküli Mikulás” az Eger Advent kapcsán rendesen kiverte a biztosítékot, több képviselő is szóvá tette, hogy nem volt jó ötlet ilyesmivel viccelődni egy üzleti tervben.

 

Berényi Tamás hamarosan jelezte, ezzel az Agria Film kihívásaira és nehézségeire kívánt utalni, mint mondta, egy olyan mínuszos tervet nyújtott be, amely még nem veszélyezteti a cég működőképességet, de annak örülne a legjobban, ha a közgyűlés nem fogadná ezt el. “Volt egy kiváló üzleti terv, amit szétbombáztak, a módosított meg nem tetszik” – értékelt Mirkóczki Ádám. A képviselők a Média Eger üzleti tervét elfogadták, az Agria Filmét nem.

 

Az egri óvodák összevonása kapcsán Oroján Sándor arról beszélt, hogy az óvodák összeolvasztását a Fidesz-frakció nem tartja jó elképzelésnek, nem lát ugyanis "elsöprő" társadalmi támogatást az ügy mögött, és nem tapasztal hasonlót az óvónők részéről sem. Noha többen sem támogatták az elképzelést, a februári közgyűlésen végül úgy döntöttek, hogy augusztus 1-től az önkormányzati óvodákat összevonják, áprilisban azonban nem született döntés az összevont óvodák vezetőjéről, a pályáztatás eredménytelen volt.

 

Pócs Alfréd szerint a személyi konfliktusok felhergelték az intézményeket, ezért hosszú időre el kell felejteni ezt az ügyet, ez “a békesség a gyerekek érdekeit szolgálja”. Mirkóczki Ádám arról beszélt: nem volt elkötelezve egyik struktúra mellett sem, minden megoldás érdekelte, neki a szakmaiság és a gyerekek érdekeinek érvényesülése a legfontosabb az ügyben. A képviselők az új pályáztatást leszavazták, majd a korábbi közgyűlési döntést hatályon kívül helyezték, így az egri óvodák maradnak a régi struktúrában.

 

Tudósításomat Mirkóczki Ádám és Oroján Sándor egyik szájkaratéjának részletével szeretném zárni:

M. Á.: Vegyél már vissza! Neked ez örömet okoz?

O. S.: Azt!

Az egri képviselőtestület június 30-án ülésezik legközelebb.

 

A TV Eger összefoglalóját itt lehet megnézni:

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló